szegedi magasszálló keringő
Menü
     
Szegedi m. keringő
     
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
     
Videó

2013

 


2009


2009


Törökszentmiklósi kiállítás 2009


Galambjaim 2008

     
Számláló
Indulás: 2007-03-03
     
Névnapok
     
Fórumok
     
Linkek
     
Egyéb oldalak
     

Get your own Poll!
     
Frissítések

 

                                5

          2016.01.10

Fajtaklub kiállítás

2015-ös fiatalok

Dabas Orsz.kiáll.

Abonyi kiállitás

Budapestik

Dabasi kiállítás képei

14-es Fiatalok képei

H.vásárhelyi állat tenyésztési napok

Börze  képek

Szegedik a képtárban

Ceglédi kiállítás

Törökszentmiklósi kiállítás

Szegedik a képtárban

Nemzeti kiállítás Sz.fehérvár

Szegedik kézből etetése képekben és videóval

Monori börze

Kondorosi börze

Monori börze

Az ide fiatalok a képtárban

Kengyeli fogathajtás

Nagykőrösi vásár

Monori börze

Mai hójelentés a képtárban!

Monori börze képek

Orsz. fiatal kiállítás Gyomaendrőd

Abonyi kiállítás

Törökszentmiklós 2.

Törökszentmiklós kiállítás 1

Törökszentmiklósi előzetes

Ceglédi kiállitásról képek

Szegedi m. keringő fajtaklub Makón ,képek

Országos kiállítás 

Jászberényi kiállítás

 

 

 

 

 

 

 

 

 

     
Elérhetőségeim

Mobil:06-70/317-68-27

Email:kbandi11@t-online.hu

     
Hírlevél
E-mail cím:

Feliratkozás
Leiratkozás
SúgóSúgó
     
.
     
Fajtaleírás
Fajtaleírás : Szegedi magasszálló keringő

Szegedi magasszálló keringő

  2007.03.08. 19:12

fajtaleírás

Származási hely: A fajtát Magyarországon a Nagyalföld déli tájain tenyésztették ki.

A küllem főbb jellemzői:Közepes nagyságú,méreteiben arányos,elegáns megjelenésű,a fej hátrahúzottan megtartott,enyhén meredek testtartású röpgalamb.

Testhossza:22-24cm,magasssága:20-22cm.

Fej:Enyhén hosszúkás,a homlok húzott,ék alakú,a csőrgerinchez törés nélkül csatlakozik.A fejtető lapos,vizszintes tartású és téglalap alakú. A homlok és a fejtető lekerekített élben találkoznak.A pofák párhuzamosak a tarkót teljesen takarja a dús tollazatú fésű, melynek éle a fejtető sikjánál 3-5mm-rel magasabb,fültől fülig ér,és ott tollforgóban végződik,a nyak élen a fésű alatt enyhe bevágódás után sörényszerüen folytatódik.

Szem,szemgyürű:Aszem közepes nagyságú ,enyhén kidomborodó.Az egyszinüek,és az örvösök szivárványhártyája gyöngyszinű, a szivhátúaké bükkönyszem.A hófehérek irisze gyöngyszinű és sötét is lehet. A szembőr kétsoros,sima szövetű,világos pergamen szinű, az örvösök szemgyürüje hamvaskék.

Csőr:Ék alakú,tőben vastag,a kávák hegye felé egyenletesen vékonyodó.Hossza jelenleg a különböző rajzváltozatok esetében még eltérő,de törekedni kell a 18-21mm közötti csőrhossz elérésére.A csőr szine  szalagoskékek,kovácsoltkékek,deresek esetében palaszürke,a csőr hegyéig sötétedő.A vörös és a sárga egyszinüeknek,valamint ezek szivhátú és fakó változatainak és a hófehéreknek a csőre világos szaru szinű.Feketék és feketeszivhátúak világos szaruszinű csőrének felső káváján fekete jelzettség (érc) van.A kékszivhátúak világos szaruszinű felső kávája világoskék sávval jelzett.Az ezüstfakó világos szaruszinű csőre barnás jellzettségű.Az örvösök csőre világoskék.Az orrdudor közepesen fejlett,sima felületű,fehéren porozott.

Nyak.Közepes hosszúságú,ivelt,a toroknál kereken kimetszett.A himek nyaka vastagabb, a tojóké vékonyabb kecses,a nemi jellegre utaló külömbség.

Mell:Széles,jól izmolt,kissé előre domborodó,enyhén emelt tartású.

Hát:A vállak között széles ,a farok felé enyhén lejtő,derékban elkeskenyedő.

Szárnyak:Feszesek,a test oldalaihoz jól simulók,az elsőrendű evezők a szélső kormánytollakon fekszenek,hegyük a farok végét csaknem eléri.A vállbúbok a mell tollaival takartak.

Farok:Keskeny,zárt,a hát lejtővonalát törés nélkül követi,vége a talajt nem érinti.A kormánytollak száma 12.

Lábak:Rövidek,tág állásúak,a csüdök és az ujjak tollatlanok,élénkvörös szinűek,csupaszok.A karmok szine a csőr szinével megegyező,míg az örvösök karom szine világos szaruszinű.

Tollszerkezet:Testhez feszesen simuló,rugalmas,finom tapintású.

Szin és rajzválltozatok:

               Egyszinűek:Fehér,fekete,vörös,sárga.

      Szalagos szárnyúak:Kék,kékderes,kovácsolt kék(potykás),kékfakó,vörösfakó,sárgafakó.A fakók kovácsolt rajzzal is elfogadottak.

                    Rajzosak:Az örvösök alapszine fehér.A fej,a nyak a begy aljáig,a szárnypajzsok,a hát a derék vonaláig meggypiros babokkal tarkázott.A fejen és a nyakon mutatkozó szálkás szinezettség alapján"karmolt" örvösök,míg a rajz kiterjedtsége szerint kis és nagy örvösök (életkor szerint) különböztethetők meg.Ha a hát és a szárnypajzs a derék vonaláig egyöntetű meggyvörös,akkor a "táblás" örvös elnevezés a használatos.Szivhátúak fekete,vörös,sárga,és kék szivesek.Fehér a fej és az előke.A fejtető közepén kerekded szines folt,koronacsepp helyezkedik,melynek területe hozzávetőlegesen a fejtető nagyságának fele.A kék szivesek fején nincs koronacsepp,törekedni kell a koronacsepp elérésére(tisztafejű).Fehér továbbá a derék,a combok,a has, a szárnypajzs(szivrajz kivételével)valamint az első és másodrendű evezők.Szines a koronacseppen túl a fülrajz(ülőke),mely a fésű forgóitól indulva vizszintesen fut a szemgyürüig,majd onnan 8-10mm hosszan lefelé halad.Szines továbbá a fésű,a nyak(az előke kivételével),a begy valamint szívhát,a farok a fedő-és támasztó tollaival együtt.A szinek teltek,a nyak fémes csillogású.

Enyhe hibák:Az ideálistól kismértékben eltérő alak,vagy test nagyság.Enyhe törés a homlok-csőr vonalban.A gyöngyszeműek iriszének szűrkés szemcsézettsége vagy kékes árnyalata.Egy karom eltérő szine.A kovácsolt kékek ritka vagy egyenlőtlen kovácsoltsága.A kékek kivánatosnál sötétebb szine.Néhány eltérő szinű toll a fejen(szeplős),vagy a szivhátúak deréktáján.A szemgyürüig nem érő fülőke.Az ideálisnál kisebb vagy nagyobb koronacsepp.A tollforgók kisebb asszimetriája.A kék szivhátúak felső csőrkávája kékes jelzettségének hiánya.Az örvösök és kék deresek jelzettségének fehér homloka (hókafej).

Súlyos hibák:Nagy test,hosszú,nyúlánk termet.Magas,ívelt homlok,rövid,széles,domború fejtető.Jelentős törés a csőrgerinc és a homlok találkozási helyén.Vékony csőrtő,vékony,ivelt csőr(gerlecsőr).Túl magas vagy a tarkóra simuló fésű,a tollforgók hiánya,hegyes illetve ferde fésű.Sárga,vörös valamint egysoros szemgyürű.Vérerezett vagy sárga szivárványhártya(kukoricaszem),sötét irisz(ahol ez nem előírásos),felemás szem.A fekete egyszinűek,a fekete és kék szivhátúak,valamint a fakók alsó csőrkávájának sötét jelzettsége,ugyanezek felső csőrkáva hegye jelzettségének hiánya.Az örvösök csőrszinének fekete vagy barna elszineződése éppúgy,mint fehér csőrkávája.A kékszivhátúak felső csőrkávájának fekete jelzettsége.A fésűig nyúló koronacsepp.Keskeny,magasan emelt mell,fedetlen vállbúbok,nyitott hát.Hosszú kormány-és evezőtolllak,csüngő,rövid szárnyak,sátoros,laza farok.Hosszú,vastag csüdök és ujjak.A tollazat határozatlan szine,fodrossága,a szin egyenlőtlensége.A szivhátúak koronacseppjének hiánya(kivéve a kék szivhátúakat),szárcsázott fej(homlokfolt),pofásság,bajuszosság,oldalasság,csikos szárny,szines has,nadrágosság.Rövid vagy nyitott(szakadt)előke.Az örvösök tarkázott hasa,combja és dereka.Az evező-és kormánytollak közötti szines tollak.A vörös-és sárga fakók szárny-és faroktükrének hiánya.

Az értékmérő küllemi jegyek elbirálásának sorrendje:Fej,szem,szemgyűrű,alak,állás,csőr,szín,rajz.

Röpkövetelmény:3óra 30 perc hosszidő.

Gyűrűméret:7mm,

                       

     
Monori Börzék

  2016.

Március 13.

  Április 10.

  Május 8.

  Augusztus 14

  Szeptember 11.

  Október 9.

     
Szegedi m.keringő
     
Levegő ördöge
     
Naptár
2018. November
HKSCPSV
29
30
31
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
01
02
<<   >>
     
Chat
Név:

Üzenet:
:)) :) :@ :? :(( :o :D ;) 8o 8p 8) 8| :( :'( ;D :$
     
Galambok

Pimp-My-Profile.com - Build a Slideshow
     
Linkek
     
Galambok Ellensége!
     
Látogatók
free counters
     
Időjárás
Magyarország időjárása
A részletekért klikk a képre.
     
Szegedi m.k.eredete

Vidonyi (1894) közlése szerint a fajta több mint 300 éves múltra tekint vissza.Nemesitésénél meghatározó szerepet játszott a múlt század közepén a danzigi magasszálló keringőkkel történő keresztezés.Ennek eredményképpen új rajz-változat is jött létre, amelyet Szegeden örvösnek neveztek el és a nemzetközi szakirodalomban is ez az elnevezés terjedt el.Napjainkban az Alföldön az egyik legnépszerűbb fajta.Kiváló állományok találhatoak Szegeden kivül Hódmezővásárhelyen,Kunszentmártonban és Szentesen is.Közepes testnagyságú,lebegő röpmodorú, igen élénk vérmérsékletű fajta.A fej középnagy és hosszukás,rajta körfésű látható.A szivárványhártya a fehéreknél sötétbarna, a többi változatnál gyöngyszinű.A csőr középhosszú,színe a tollazattól függően változik.A nyak középhosszu és vékony.A mell széles és domború.A hát a vállban széles és a farok felé lejt.A szárnyak hosszúak és a farkon támaszkodnak.A lábak rövidek és tollatlanok.
Forrás:Dr.Meleg István:Galamb és tenyésztése 2.

     
V-59
törökszentmiklós
     
Idézet
     
Dúc
     

Furry Fandom - Antropomorf Állatok - Furry Fandom - Antropomorf Állatok - Furry Fandom - Antropomorf Állatok    *****    Egy Blog az Én világom. :) Gyere és nézz be ha érdekel, az Online Játékok leírása, csináld magad dolgok, stb...    *****    Ön internet szolgáltató? Nem talál céget aki javítaná az elromlott hálózati, mikrohullámó eszközeit? Katt ide!    *****    Se kép, se hang? Hozza el, megjavítjuk! LCD TV, Inverteres hegesztõ, Mosó- Mosogatógép, és sok más. Garanciával!    *****    Elromlott? Mi megjavítjuk! Ipari és háztartási elektronika javítás! Garanciával. Elektronika-szerviz.gportal.hu    *****    Rendeld meg:Születési,elõrejelzési,párkapcsolati,fogamzási,hold horoszkóp,biotérkép.Ingyen konzultáció mindenrõl!Várlak!    *****    Keresek jó humorú szerkesztõ társat készülõ ZENÉS KABARÉ MÛSOROMHOZ    *****    Rendelj születési horoszkópot és ajándék 3 éves elõrejelzés,valamint ingyenes konzultáció az ajándékod. Várlak kattints!    *****    Iván és Sára kattttttt!!!!!!!!!!    *****    Erotika az állatövi jegyekben    *****    A szerelem karmája a horoszkópban    *****    Születési horoszkóp,ajándék 3 évi elõrejelzéssel,ingyenes konzultációs lehetõség, telefonon,messengeren,skypeon! Várlak!    *****    Kihagyhatatlan asztrológiai megrendelések, olvasmányok, szoftverek, ezoterikus témák sokasága vár az oldalamon. Várlak!!    *****    Vanessa Hudgens - Magyarország egyetlen mûködõ az egykori Szerelmes hang jegyek sztárjával foglalkozó oldala!    *****    A végtelen szeretet az egyetlen igazság, minden más illúzió.    *****    Ha sok mindent tudni szeretnél és válaszokra vársz látogass el oldalamra!    *****    SZEREPJÁTÉK - Csatlakozz közénk és légy részese egy kalandnak - FRPG - Még nem késõ csatlakozni - SZEREPJÁTÉK    *****    VANESSA HUDGENS - A LEGNAPRAKÉSZEBB MAGYAR RAJONGÓI OLDALAD A TEHETSÉGES ÉNEKES-SZÍNÉSZNÕRÕL - VANESSA HUDGENS    *****    Ipari elektronkia szerviz, villamos kéziszerszám javitás, érintésvédelmi felülvizsgálat. elektronika-szerviz.gportal.hu    *****    Minden lány egy kicsikét királylány, minden Fiú kicsit hõs lovag. - FRPG